Ива Спиридонова – Светещият мрак на Десислава Славова

„В залеза свети мрак” е дебютна за автора си – едно прекрасно младо момиче – Десислава Славова. Познавам Деси от общите четения на списание „Нова асоциална поезия”. Винаги ми е правело впечатление на пръв поглед несъответствието между крехка, красива външност, излъчване на ясно синьо небе у това момиче и взривяващата мрачна сила на поезията ѝ. С времето, наблюдавайки я, разбрах, че такива словесни емоционални взривове могат да се случат, само ако са изживени. Още по-невероятно е и умението да останеш ведър и светъл, въпреки написаното…или тъкмо защото е написано. Тя го може и с това покорява чулите или прочелите думите ѝ.

Това е книга, носеща своеобразна метафоричност, олицетворения като взривове от смисъл, акт на преразказването на света, погледнат през изкривената призма на завоите без изход. Театрална пиеса, свидетелски показания на жертва на живота, в които наблюдението отстрани, не само на личния свят, но и този на другите, е налице. Любов, изписана като страдание, като бездна и грях. Поезия на плаващите пясъци, в които потъваш сам, в отчаян опит да обясниш причината за думите.

„В залеза свети мрак” носи усещане за кинематографичност, сякаш влизаш в късометражен черно-бял филм на ужасите, където действието често се случва в операционната, а скалпелът или писецът се държи умело от крехката ръка на Десислава Славова. Взрив от думи на местопрестъплението на сърцето, на което накрая остава само мъртъв, захвърлен портрет. Твоето или моето сърце е убиецът? Светещият мрак знае отговора. Ти също.

Ива Спиридонова

 

Списание „Нова асоциална поезия“, бр. 20, април, 2019

Comments

comments