Гергана Златкова – Апокалипсис

*
Дали влюбените от Луната се срещат за целувки на земна светлина? Дали лунните котки се разхождат на фона на Земята, както земните на фона на Луната? Дали се процеждат лъчи от синя светлина, прехождащи в земни пътеки, трептящи по повърхността на лунните морета, реки и езера? Дали лунните песове вият на пълноогряла Земя? Дали и там казват: „Земята е спътник на Луната и свети, отразявайки звездната и слънчевата светлина, пречупвайки ги през синята си обвивка?“ Това могат да го кажат само лунните жители, луноходците и лунатиците.

 

*
Тази сутрин Витоша е побеляла по върховете като торта, поръсена с пудра захар. Напоследък, когато разглеждам разни снимки с високи масиви, все си представям, как ги изкачвам с помощта на вилицата.

 

*
Казват че в първите ми месеци, освен музиката, много съм обичала тиктакането на часовника. Помня го! Той беше черен и имаше златисти стрелки и малки черти. Формата му беше елипсовидна, а рамката му сребриста. Китайски бил. На мен обаче ми напомняше за голямото нощно небе и въобще космоса. Нищо, че на другият часовник, който стоеше до него и беше сравнително по-стар, имаше нарисуван спътник. Той не беше толкова толкова интересен. Когато едно нещо е интересно за едно дете, не е трудно да се познае каква ще е съдбата на това нещо в ръцете на това дете. Трудно е да задържиш вселената в крехките си още ръце. Подът я зове.

 

Поезията
е като музиката,
като представление на Брехт –
трудно завършва с точка,
защото продължава
в съзнанието

 

Истински случай

Сред какафонията
на протестите
пред Народното събрание
през 2013-та
под напора
на кръглите стъпала
на мантинелите
върху едно
жълто паве
разцъфна роза:
розата на надеждата –
която не е нито синя
нито червена
а с цветът
на павето

 

Наместо цвете
закачих щастие
на ревера

 

*
Това е микромодел
на Черната дупка –
казва сестра ми
и пред учудените ми
детски очи
разбърква чая в купата,
показва ми с поглед
водовъртежа,
завличащ
захарта
на дъното

 

апокалипсис
скандал
между влюбени
слънца

 

Списание „Нова асоциална поезия“, бр. 2, август, 2017

Comments

comments