Гергана Янинска – Гара Пловдив

За нас е радост на Велики четвъртък да открием специализираната рубрика на електронно списание „Нова асоциална поезия“ – Източни пиеси с хайку и хайбун на Гергана Янинска от Пловдив. Авторката традиционно попада в европейските класации на стоте най-креативни хайку автори на Стария континент. Гара Пловдив отдавна е част от Токио, а свраките от тепетата крадат китайските пръстени на пролетта.

 

Майстор
(хайбун)

запазена
на стената
слънчева усмивка

Когато бях ученичка, ходихме с баща ми на курсове по дърворезба. Снабдихме се с всички такъми, разхвърляхме вкъщи, тактисахме един тезгях..Толкова отдавна не съм хващала длето!
После, след години, исках да кандидатствам в Задругата на майсторите с дърворезба, но – ядец…искаха да имаш ателие. Къде ти, по онова време! Затова се явих с везба. Страшен изпит – пет дена по осем часа. Накрая така ме заболяха зъбите, че не можех да си отворя устата. Е, взех титла – ”Майстор”.
Няколко години бях член на ЗМНХЗ, работех, ходех в София на комисии всеки месец. Прекрасно е да се занимаваш с нещо, което ти доставя удоволствие! Но…(като почти всичко в нашата мила родина) бюрокрацията е страшна, гледат да те спъват по всякакъв начин. Е, отказах се накрая.
Днес отварям гардероба и го виждам:

прашен куфар
на дъното лежи
забравен диплом

 

Хайку

.
гара Пловдив
прескачам купчинка
цимент

.
закуска на крак
сврака отнася
китайско пръстенче

 

.
бирен фест
шапката на бармана
с клюмнало перо

 

.
на гости на свекървата
в чантичката с гримове
аналгин

 

.
шоколадова глазура
по ръба отпечатък
от пръстче

 

.
неделна дрямка
молците в гардероба
бродират ажур

 

.
стара ограда
портата
врата от трабант

 

Списание „Нова асоциална поезия“, бр. 10, април, 2018

Comments

comments